0

This Small Book

بسم الله الرحمن الرحيم
I asked myself why you gave me this book
My first thought was ‘ya wanna fill up my shelves?’
It was a small book
A book that, I assumed, most muslim household will have it

And now I am asking myself
Why I am attached to this book
Is it because it is filled with the sayings of our beloved Prophet Muhammad صلى الله عليه وسلم?
Or was it because it was given by you whom I love?

And maybe both.

Dan mungkin kerana terselitnya niat mu yang ikhlas menghadiahkan ia padaku.
Semoga ini menjadi hujah kasih sayang mu terhadap Baginda Rasulullah صلى الله عليه وسلم dan menjadi salah satu sebab kamu meraih syafaatnya. Semoga ia dapat memanfaatkan kami dan eratkan lagi hubungan kami insyaAllah.

Allahumma aamiin💗

Advertisements
0

Improvements

I know I can’t speak well.
Especially with all the emotions going on.
But I am trying.
Okay.

And I know for sure I can’t write that well too.

But what I know for sure is that
Keeping quiet wouldn’t help me improve on my speech
And declining to write will also hinder any improvements

So here I am, trying.
Forever still trying.

And so since this is your playing field,
Will you take my hand and guide me?

0

Jom Belajaq

Bismillah.

Aku tahu kite kene jage diri.
Healthy living lah katekan.
Cukup tidur 8 jam.
Bukan nk ckp hidup tk healthy, cume jgn manjekn diri tu sngt wei.

Menurut aku,
Inilah mase yang aku patut penatkan diri.
Sebab inilah waktu aku ade mase free.

Kau fikir ngn aku jap.
Skrng aku tengah skolah,
Paling2 malam free jugak kod.
Ni yg boleh melancong gy kelas malam. Beljar satu due.
Tu baru belajar je belum tahu amalkan.

Fikir2 nnti kerje tup tup kahwin.
Aku tngk ade org bile dh kerje die penat, ade org OT je sbb nk kumpul duit kahwin, ade org kerje shift.
Bile mase nk gain ilmu lagi.

Aku rase kod2 mase kerje insyaAllah boleh jugak gy kelas2 ni, tu pun kalau bukan masuk accountancy field kod, ntah2 hari2 OT.

Jadi the point is, skrng lah waktu nk nangis segala sbb penat belajar. Nk tunggu bile? dah kahwin nnti busy ngn suami lah then anak lah. Nak tunggu retire? Dah 40 tahun? 50 tahun? Kalau umur sampai pun, kalau tk pun kan, mungkin wasted uh sbb mungkin ade amalan yg kau baru tahu mase tu. Kan lagi baik kalau tahu dari umur 20 tahun and start amalkan mase tu. wasted uh kire.

Aku ckp ngn kwn aku, one of the things aku menyesal is aku turn down cadangan mak aku nk masuk tahfiz bile waktu primary school dulu. Dah tue ni baru mcm haish.

Memang amalkn lebih diutamakn dari menghafal. Tapi hand in hand lah jugak. And aku rase kalau kau hafal kn, and especially kau tahu maksud, kdng jadi mcm tarbiyah sentap jugak uh. Ayat tu creep kat kau, repetitively playing in ur head. Padan muke. Tk amek pengajaran tk tahu nk ckp ape.

And malu tu ade uh. Like seriously. Aku ingat ust ckp zaman dulu hafal alQuran ni mcm PSLE gitu uh. Malu ndak?

But still yeah. Aku rase zaman ni lebih kene tekankan practice dari hafal. I know. But still.

Ape point post ni?
Oh kene timba ilmu. And kene put in more effort nak blja and hafal now. Takpe penat. Bila lagi.

Bismillah.

06/05/16
16/05/16

0

Surah Yusof عليه السلام

بسم الله الرمن الرحيم

Ustazah Suaidah mentioned something like if you ponder upon the verses of the Quran that you are reading, you will see that it will reflect your current situation.

I would backed that up anyday.

On another note, last monday, I was randomly feeling sad and was thinking what I should do about that feeling.

Was going through my head about the things that I heard from various talks and remembered that it was suggested that we read surah Yusof عليه السلام when we are sad.

But it was really late at night and I haven’t even finish my recitation for that day that I was suppose to read and its not like surah Yusof عليه السلام is a super short surah.

So anyhow I opened the mushaf to continue reading from where I last read. Jeng jeng jeng, next page is Surah Yusof عليه السلام.

Sometimes you are forced to practice what you learnt😅

0

Belang

A: You pandai pantun kan? Dengar sikit. Yang simple je.

Y: Okay..

Dua tiga kucing berlari
Manakan sama si kucing belang

A: Ey wait. Kalau semua kucing tu pattern belang, so semua same ape.

Y: You 😒

A: Abestu? Oh kucing tu name Belang?